CSM, înrolarea calculatoarelor în just.ro permite controlul, MANIPULARE sau ACCESAREA neautorizată a informaţiilor din afara Justiției

CSM, înrolarea calculatoarelor în just.ro permite controlul, MANIPULARE sau ACCESAREA neautorizată a informaţiilor din afara Justiției
Publicat: 10/09/2024, 21:36
Actualizat: 10/09/2024, 21:41

CSM explică, în motivarea deciziei de încetare a înrolării calculatoarelor de la instanţe în domeniul just.ro, că o astfel de centralizare permite, din punct de vedere tehnic, controlul, manipularea sau accesarea neautorizată a informaţiilor care circulă pe echipamentele înrolate, din afara autorităţii judecătoreşti, fără un mecanism eficient de supraveghere. Astfel, documentele în lucru sau informaţiile din dosare ar putea fi accesate, copiate, modificate fără ca persoana responsabilă de dosar să ştie.

Secţia pentru judecători a CSM a arătat, în motivarea publicată marţi, că a constatat că Ministerul Justiţiei a început un proces de înrolare a tuturor calculatoarelor din instanţele de judecată, inclusiv servere, şi a conturilor judecătorilor în domeniul just.ro. Acest proces este operaţionalizat deja în cazul laptopurilor predate instanţelor de către Ministerul Justiţiei pentru accesul la distanţă prin VPN, precum şi în cazul serverelor ECRIS, în procesul privind virtualizarea şi centralizarea aplicaţiilor specifice sistemului judiciar.

”Până la această decizie, unilaterală, de centralizare întregii infrastructuri IT din instanţe la nivelul Ministerului Justiţiei, nu a mai existat o situaţie similară care să creeze posibilitatea unui acces neîngrădit la informaţii din dosare din partea unei instituţii din afara puterii judecătoreşti”, afirmă reprezentanţii Secţiei pentru judecători.

O vulnerabilitate în sistem

Magistrații subliniază că înrolarea echipamentelor şi utilizatorilor într-un sistem centralizat gestionat din exteriorul autorităţii judecătoreşti reprezintă o vulnerabilitate în sine, accentuată de posibilitatea ca din afara sistemului judiciar să poată fi accesate computerele utilizate de personalul din cadrul instanţelor.

”O astfel de centralizare permite, din punct de vedere tehnic, controlul, manipularea sau accesarea neautorizată a informaţiilor care circulă pe echipamentele înrolate în domeniul just.ro, din afara autorităţii judecătoreşti, fără un mecanism eficient de supraveghere din partea acestei autorităţi. Documentele în lucru sau informaţiile din dosare ar putea fi accesate, copiate, modificate fără ca persoana responsabilă de dosar să ştie şi fără ca operaţiunea de citire/modificare să poată fi identificată în mod direct, la nivelul instanţei, ci doar cu concursul administratorului sistemului informatic, situat în afara autorităţii judecătoreşti”, adaugă sursa citată.

Anticiparea motivării, o breșă

Potrivit magistraţilor, este vorba de echipamente utilizate pentru redactarea hotărârilor, iar pronunţarea acestora poate coincide cu momentul motivării, în materie civilă, în timp ce, în materie penală, regula este că pronunţarea poate avea loc doar împreună cu motivarea.

Aceasta înseamnă că orice acces neautorizat la aceste sisteme înainte de pronunţare poate duce la încălcarea secretului deliberării. Menţinerea secretului deliberării este esenţială pentru asigurarea independenţei judecătorilor, iar compromiterea acestuia poate submina încrederea publicului în sistemul de justiţie, explică aceştia.

Judecătorul Claudiu Drăguşin, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a declarat, joi, în legătură cu intenţia Ministerului Justiţiei de înrolare a calculatoarelor judecătorilor într-un domeniu administrat de minister, că este o situaţie ”deosebit de gravă”. El a explicat că, astfel, toată informaţia produsă de sistem va fi la dispoziţia Ministerului Justiţiei, menţionând că este vorba de hotărâri judecătoreşti, încheieri, dar şi cereri de chemare în judecată, întâmpinări în materie penală, rechizitorii.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Se deschid treptat secțiile în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Activitatea stațiilor ITP din toată țara este oprită! Avarie majoră a sistemului informatic RAR
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Cătălin Moroșanu se plânge de bullying. „Ți-ai luat bătaie, treaba ta”
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Babasha o ameninţă pe tânăra care a distribuit în mediul online imagini cu el in...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Ce întâmplă cu sănătatea oamenilor de peste 50 de ani care folosesc Internetul?